Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

resolutions και άλλα τέτοια ψυχαναγκαστικά "new age" δράματα..

Οι ευχές δεν έχουν καμία σημασία. Δεν ανταποκρίνονται πουθενά, δηλαδή σε καμία εκπεφρασμένη ανάγκη του άλλου κι επίσης δεν μπορείς να κοιτάξεις το βάθος της ειλικρίνιας του άλλου μέσα από αυτήν, εκτός κι αν τον έχεις δίπλα σου.  Εκεί μόνο μπορείς να απαντήσεις με όλο σου το θάρρος! και όλο σου το σεβασμό "στα μούτρα σου". Εγώ όμως που η μητέρα μου, που δεν την λένε Φύση αλλά έχει ένα από τα χιλιάδες μίζερα χριστιανικά ονόματα και με ενέπνευσε με μεγαλοκαρδία, θα χαρίσω ένα μικρό ποιητικό αποσπασματάκι από την ποιητική συλλογή "Περιθώριο" του Μ. Αναγνωστάκη ως ευχή και κατάρα στο φιλοθεάμον κοινό μου έτσι για να βγάλει τη γλώσσα του πόνηρα στο παρελθόν, να ευνουχίσει τη δειλία του και να κοιτάξει σχεδόν παμπόνηρα το 2014 που μυρίζει αναταραχή και πάθος-(και αν δεν μυρίζει δηλαδή μικρή σημασία έχει). Και όπως λέει και ο φίλος μου ο Σωτήρης, "3- 4 μερούλες χρειάζομαι να πιω και να χαλαρώσω". Για το 14 λοιπόν δεν θα του ευχηθώ τίποτα γιατί δεν θέλω να το κοροιδέψω- αναστοχάζοντας το παραπάνω σόφισμα;- Ότι βρέξει ας κατεβάσει ή όπως λέει και ένας καρντάσης συνοριοφύλακας στο επάγγελμα τενόρος ξεπερασμένων επιτυχιών του 80/90 " για νέες ήττες- για νέες συντριβές". 



«Δέχτηκες τελικά, στο βάθος, κάθε αναθεώρηση, κάθε αλλαγή πορείας, κάθε αποστασία. Δεν είναι πάντα η θέληση λίγη - είναι πολλές φορές ο πόνος μεγάλος. Κρίνεις γνωρίζοντας μόνο ως εκεί που έχεις φτάσει, όχι ως εκεί που θα μπορούσες να φτάσεις αν και αν και αν...


Δεν πιστεύεις πια στα ατσάκιστα ψυχικά ελάσματα. Στο βολταϊκό τόξο λιώνει και το ευγενέστερο μέταλλο. Κριτήριο μοναδικό ειλικρίνειας, βάθους πόνου, συνέπειας στον εαυτό σου και μόνο: τι ωφελήθηκες από την "αλλαγή" ή τι ζημιώθηκες. Όχι τυχαία, συμπτωματικά, από κακό υπολογισμό. Τι περίμενες να ζημιωθείς, τι εν γνώσει σου ζημιώθηκες. Και δε δίστασες.». 






Μανόλης Αναγνωστάκης
«Το Περιθώριο '68 - '69»
Εκδόσεις «Νεφέλη»


υ.γ.
Άκου εκεί θάρρος!

Δεν υπάρχουν σχόλια: